За FreeDMR

FreeDMR

Широко се рекламира сред радиолюбителите един нов DMR сървър - FreeDMR.

Бил свободен стабилен сървър.

Първообразът на този сървър е HBlink. Свободен DMR сървър който може да се използва за изграждане на малки DMR мрежи от няколко репитера или хотспота и позволява да се регулира трафика идващ от различни сървъри като IPSC2, XLX, BrandMeister. Pi-Star също има подобни възможности но HBlink притежава някои екстри в повече.

И така реших да го пробвам.

След доста ровене из нета попаднах на описание за инсталация и конфигурация на този сървър. Там имаше линк от където можеше да се свали имидж на сървъра. (Това описание за инсталация вече не е валидно.)

Какво представлява инсталацията на този сървър? В имиджа има един файл install.sh който инсталира група от пакети необходими на имиджа за да работи. След което сървърът се стартира от един файл в имиджа.

Дашборда се инсталира по подобен начин.

Оказа се че във описанието умишлено са допуснати много синтактични грешки които явно целят да объркат по-незапознатите със синтаксиса на променливите използвани в конфигурационните файлове.

След доста борба със грешките в крайна сметка сървърът тръгна.

Опитах да свържа Pi-Star към него. Pi-Star отчита, че е свързан но сървърът не отчита подобна връзка.

Тогава пробвах да свържа HBlink. Връзката се оказа успешна но до тук.

Инсталирах ехотест. Ехотеста е самостоятелен процес който работи на определен порт и слуша за определена толк група. Ехотеста работи но няма комуникация между ехотеста и сървъра.

Очевидно и тук разработчиците са заложили капанчета които за сега не успявам да открия.

Накрая реших да инсталирам сървъра от нулата на друга машина която е свързана към друг доставчик на Интернет и тук вече ударих на камък.

Оказа се че мястото от което свалих имиджа вече не съществува. Вече не може да се свали имиджа на този сървър и да се инсталира.

След проверка се оказа, че има друг метод на инсталация чрез Docker. Какво е това чудо? Ами това е (образно казано) кутия във която е поставен сървърът и в която той работи. Извън кутията се намират само някои от конфигурационните файлове и са достъпни без да има нужда кутията да се отваря.

Позаинтересувах се от въпросният Docker и останах направо шокиран. Docker се използва от приложения като Adobe, PayPal, Netflix... Приложения които използват затворен код.

Значи, апапите които разработват „свободният“ сървър за DMR са взели свободният HBlink преработили са го и сега го набутват в кутия в която не всеки може да види какво има и да го промени и настрои към собствените си нужди.

Е това вече не е свободен софтуер. Това е софтуер който е достъпен само за тесен кръг от посветени хора. На страницата за инсталиране на сървъра има въпрос, има ли FreeDMR сървър във вашата страна? Ако има не е необходимо да инсталирате друг... С други думи казано, ще работим само с един представител на държава...

Такова е положението и в IPSC2 и във BrandMeister. И така за нашего брата остава само HBlink.

В момента може да се инсталира FreeDMR чрез докер НО!!! За целта ще ви трябва самостоятелна машина без никакви други сървъри инсталирани на нея, отделен IP адрес и домейн.

Е... мерси съм ама няма да отделям машина и домейн само за един сървър. Към момента Българският „FreeDMR“ е бриджнат с мрежата IPSC2 BG. Какво означава това? Ами това вече не е свободен самостоятелен сървър а просто една толк група от мрежата на IPSC2 BG. Към този сървър няма свързани репитри а само спотове. Използва се репитерната мрежа на IPSC2 BG.

При това положение за какво ми е да правя връзка към българският „FreeDMR“ който използва репитерната мрежа на IPSC2 BG? За какво да тормозя малкият Pi-Star с още мрежи? За България е достатъчно на Pi-Star да се активират само две DMR мрежи - IPSC2 BG (която е бриджната с FreeDMR) и BrandMeister (която е бриджната с XLX 359) Дето има една дума с един куршум два заека, е в случая четири.

 

Борбата за пускане на FreeDMR сървъра продъжава да видим до къде ще стигна. 

п.п.

Оказа се, че нещата са преместени, вижте следващата статия. Все още може да се инсталира без Докер но няма добри инструкции как това се прави.


73 de LZ5PN