Някои особенности на кофигурационният файл за DMR Gateway на Pi-Star

 Някои особенности на кофигурационният файл за DMR Gateway на Pi-Star

Този файл се е развивал във времето.

Този файл съдържа конфигурации които може да направят вашата точка за достъп неработеща и не случайно достъпът до него се намира в меню Експерт.

Промените които се правят в този файл изискват минимум от основни познания по Линукс, мрежи и сървъри. Ако не сте сигурни какво правите потърсете помощ от колеги.

В него отделните мрежи са описани в хронологичен ред.

При първоначална инсталация на Pi-Star в този файл има само четири мрежи:

XLX, BrandMeister, IPSC2 и HBlink.

FreeDMR мрежата не е описана, тя е най младата мрежа и затова се добавя допълнително.

В този файл има правила които определят кои групи за разговори накъде и как да се пренасочват. Тези правила са описани в предишни мои статии.

За радиолюбителите интерес представляват правилата за пренасочване на трафика -  TGRewrite. Тези правила се описват с поредни номера.

TGRewrite0

TGRewrite1

.

.

.

TGRewriteN

Ако номерацията на правилата е една и съща:

TGRewrite0

TGRewrite0

То тогава следващото правило пренаписва предишното и то не се изпълнява, затова поредните номера трябва да бъдат различни в рамките на една       [DMR мрежа N]

По подразбиране има зададени групи от правила за мрежите XLX, BrandMeister, IPSC2 и HBlink. Тези правила е добре да се оставят както са си и само да се допълват. Всяка една мрежа има своите особенности и тези базови правила регулират трафика от и към съответните мрежи по начин избягващ конфликти.

Друга особенност на този файл е, че поддържа до пет активни DMR мрежи, ако се добавят повече от пет активни мрежи, Pi-Star ще обслужва само първите четири DMR мрежи с правило Enable=1.

73 de LZ5PN