Някои правила за работа през DMR ретранслатори

Някои правила за работа през DMR ретранслатори

 Както е известно DMR има два комуникационни слота (канала) на една честота.

 Повечето ретранслатори са правени на базата на две радиостанции, дуплексер и управляващ модул (малък компютър) работещ под управление на Pi-Star.

 На слотовете на ретранслаторите се задават статични Толк Групи (ТГ) за връзка към определен сървър. 

 На слотовете на ретранслаторите могат да бъдат активирани динамично и други ТГ чрез кратко обаждане на ТГ която искаме да активираме. Динамичните ТГ са активни 15 минути и ако не се използват автоматично се деактивират. Такъв е принципът на работа на всички сървъри - BrandMeister, IPSC2, FreeDMR и дори HBlink но при него е по-особен принципа на действие и не е предмет на тази статия.

 Всички динамични ТГ на даден слот се деактивират с кратко обаждане на ТГ4000 при BrandMeister. При другите сървъри може да бъде друга ТГ но принципа е сходен.

 Всички ретранслатори поддържат ТГ9, тази ТГ9 е за локална комуникация на  ретранслатора и трафикът на тази ТГ9 не се пренасочва към други ретранслатори или точки за достъп (спотове).

 Ако на един ретранслатор с Pi-Star се активира и на двата слота една и съща ТГ, то тогава разговорите на тази ТГ се  ретранслират едновременно и на двата слота което блокира двата слота на ретранслатора.

 Всеки един ретранслатор облужва определен район с определена група хора. Тази общност от хора са определили кои ТГ са важни за тях и администратора на ретранслатора ги е задал като статични.

 Не бива да се активира една и съща ТГ и на двата слота с което да се блокират и двата комуникационни канала на ретранслаторите. Това е важно да се знае и да се има в предвид особенно при работа през ретранслатори в чужбина.

 Софтуера на Pi-Star позволява на администратора да прекъсва текущ разговор или да деактивира всички динамично зададени ТГ в завсимост от ситуацията.

 Именно затова добра практика е да имате настроени на радиостанцийте си за всеки ретранслатор или спот ТГ9 и ТГ4000. ТГ9 да бъде вкарана в списъка с ТГ които се слушат или да си активирате Digi Montitor (цифров монитор) на радиото. Добре е тази функция да е изведена на един от бутоните на радиото. Цифровият монитор позволява на радиото да слуша всички ТГ на единият слот или и на двата слота.

 Учтиво е когато сте в друга държава да попитате на ТГ9 общността на ретранслатора дали може да ползвате даден слот за комуникация на друга ТГ. Няма да ви откажат, но след като сте си свършили работата деактивирайте динамичната ТГ с кратко обаждане на ТГ4000.

 Най добре би било да използвате собствен спот в чужда държава и да избегнете търканията с местната радиолюбителска общност които биха възникнали ако заемате за по-дълго време слотовете на техният ретранслатор с разговори на непознати за общността ТГ и на непознат език. В чужбина винаги използвайте спелуването на инициалите да бъде на английски, за да разберат хората кой им използва ретранслатора.

73 de LZ5PN